torsdag 30 december 2010

Topp 10 - Årets bästa album

Varsågod, listan på årets 10 bästa album! På WeRock.se hittar du alla skribenternas listor samlade i en enda lång kavalkad. Listfrossa!

Både här på bloggen och i samband med WeRocks lista är det högst välkommet med kommentarer, protester ;) och dina egna topplaceringar av årets album. Länkarna nedan går till recensioner på WeRock, många skrivna av mig, men inte alla.

10. "Option Paralysis" – THE DILLINGER ESCAPE PLAN
Lättare än så här blir det aldrig med THE DILLINGER ESCAPE PLAN... “Option Paralysis” kräver mycket av sin lyssnare och det dröjde länge innan detta över huvud taget funkade i mina öron. Men vilken utdelning det ger när man ger det lite tid!


Recension på WeRock av THE DILLINGER ESCAPE PLANs "Option Paralysis"
(kommer strax, den är inte publicerad ännu Edit: recensionen på plats :)

9. "Threnody" – ENGEL

Efter sju sorger och åtta bedrövelser släpptes äntligen ENGELs “Threnody” till världen. Och efter uppskjutna datum och lång väntan var jag lite rädd att plattan inte skulle motsvara förväntningarna, men göteborgarnas melodiska metal höll hela vägen. Välkomna tillbaka ENGEL!


Recension på WeRock av ENGELs "Threnody"

8. "Lawless Darkness" – WATAIN

Årets självklaraste på listan? “Lawless Darkness” kommer bidra till att gemene människa omfamnar black metal på ett nytt sätt. Inte så att den stora massan kommer lyssna på WATAIN, men genom att den återdefinierar genren och sätter standard för framtiden. “Lawless Darkness” ger Sverige åter sin plats i black metal-ledens front och gör genren till en angelägenhet för fler än de närmast involverade.


Recension på WeRock av WATAINs "Lawless Darkness"

7. "Evighetens Dårar" – TORTURE DIVISION

Kan diskuteras om detta är ett album. Kan inte diskuteras om det i så fall hör hemma på topplistan. TORTURE DIVISION släpper sina alster som gratis nedladdningsbara trespårs-EP:ar vilka tre tillsammans utgör en enhet. Jag väljer att självklart kalla detta ett album och att självklart placera det på årets topplista.Recension på WeRock av TORTURE DIVISIONs "Evighetens Dårar"

6. "A Final Storm" – KHOMA

Jag drabbades av KHOMA i år. “A Final Storm” är kanske inte riktigt lika suverän som mästerstycket ”The Second Wave” men ändå årets allra bästa svenska platta. Musik med förmåga att röra upp känslostormar men även att gjuta olja på vågorna.


Recension på WeRock av KHOMAs "A Final Storm"

5. "7th Symphony" – APOCALYPTICA

Den övre halvan av listan börjar finskt. APOCALYPTICA lyckas med "7th Symphony" åter med balansen mellan sin alldeles egen unika cellometal kompletterad med gästmusiker som sångarna Gavin Rossdale och Joseph Duplantiere. Vacker och tung som få.Recension på WeRock av APOCALYPTICAs "7th Symphony"


4. "Aealo" – ROTTING CHRIST

Grekiska ROTTING CHRIST släppte den efterlängtade uppföljaren till ”Theogonia” i början av året. Allt det som var gott på föregångaren har utvecklats vidare på ”Aealo”. Utan att vika en tum från det hårda soundet lyckas Sakis Tolis interfoliera sin metal med sköna inslag av traditionella körer och instrument. En given hög placering.


Recension på WeRock av ROTTING CHRISTs "Aealo"

3. "The Epigenesis" – MELECHESH

En ”nyupptäckt” för min del. Och en överraskande sådan. Frankrikebaserade MELECHESHs orientaliskt kryddade metal känns både mer äkta och mer metal än mycket annan folkmusikanstruken hårdrock. "The Epigenesis" har fått oväntat mycket speltid sedan den släpptes och har arbetat sig ständigt uppåt på den mentala listan ända till topp tre där den landar idag.


Recension på WeRock av MELECHESHs "The Epigenesis"

2. "Axioma Ethica Odini" – ENSLAVED

Första norrmännen på årets lista. ENSLAVEDs progressiva metal visar än en gång sin styrka och bandets alltid fortskridande utvecklingspotential. ”Axioma Ethica Odini” är inte direkt lättsmält men ger allt mer tillbaka ju mer speltid den får. Ett album som kommer vara värt att återkomma till länge, länge.


Recension på WeRock av ENSLAVEDs "Axioma Ethica Odini"


1. "Reptilian" – KEEP OF KALESSIN

Norges främsta metalband för närvarande! KEEP OF KALESSIN lyckades i år med konststycket att delta i norska melodifestivalen och släppa ett mästerverk till album, utan att på minsta sätt ge avkall på sina rötter och sin integritet.

“Reptilian” bjuder på högsta kvalitet i varje detalj; låtmaterialet, kompositionen, produktionen. Årets bästa platta i alla avseenden.


Recension på WeRock av KEEP OF KALESSINs "Reptilian"

7 kommentarer:

 1. Tycker Watain borde hamnat högre :P

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. SheerFaith, jag har helt missat "Counting Our Scars"... Såg den också på Jontes lista på Werock och inser att det är något jag måste kolla in!

  Tack Stones och Tomasz och gott nytt år även till er, lite så här efteråt (fast det är ju mycket kvar på året än ;)

  SvaraRadera
 3. Kan ju även passa på att tipsa dig om att Keep Of Kalessin spelar i Sndsvall den 4 feb. Kolla denna länk http://clubdestroyer.se/

  SvaraRadera
 4. Åå, ibland är det långt till Sundsvall..

  SvaraRadera
 5. Inte när man bor där :)
  Klart att du ska komma. Setherial är förband och yours truley är dj i baren. 120kr i förköp! Det är nästan gratis!

  SvaraRadera