fredag 14 augusti 2009

APOCALYPTICA-konserten

Eicca Toppinen, 2007"Shit, vad många torg det finns i Stockholm!" Och ingen på SL hade hört talas om Gustav Adolfs dito... Nåja, vi hittade fram just när APOCALYPTICA inlett sin konsert och det första vi fick höra var låten Grace, vars video ses i inlägget nedan.

 


Paavo Lötjönen, 2007I småregnandet njöt vi av en drygt timslång konsert fylld med låtar från senaste alstret "Worlds Collide" blandade med äldre låtar som t ex Betrayel/Forgiveness och Bittersweet från det självbetitlade 2004 års album och naturligtvis en del METALLICA-covers, bl a Enter Sandman och Seek And Destroy (se Youtube-klipp nedan). Samt Edvard Griegs I bergakungens sal. Bandet kompletterades på vissa låtar av en sångare, vars namn jag inte uppfattade. Han gjorde en bra insats på I´m Not Jesus och I Don´t Care, även om sången, som väntat, inte alls nådde upp till plattans versioner med Corey Taylor respektive Adam Gontier. Life Burns blev mindre lyckad med denne sångares insats.

Perttu Kivilaakso, 2007Bandet gjorde som helhet en storartad konsert. Jag kan inte låta bli att jämföra med Klubben-spelningen för två år sedan och i närheten av den unika känslan och upplevelsen kom gårdagskvällen inte. Ändå lyckades cellisterna Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen och Perttu Kivilaakso samt trummisen Mikko Sirén, skapa en mäktig stämning och en het publikkontakt även med denna regnbetungade och blandade åskådarmassa.

Mikko Sirén, 2007Siréns trumspel bidrog stort till feststämningen, han har ytterligare utvecklats sen vi såg bandet sist och har gjort trumspelet till en oundgänglig ingrediens i det APOCALYPTICA som faktiskt i ett tidigt skede bestod av endast cellister. Sirén är en riktig publikfriare som tycks ha vansinnigt roligt när han spelar. I låtar som Last Hope gör han en imponerande insats.

Sammantaget en mycket bra kväll på Stockholms Kulturfestival, och då konserten var gratis och på allmän plats bestod naturligtvis publiken inte bara av bandets "hard core"-fans. Med detta i åtanke var APOCALYPTICAs spelning över förväntan. Vilket jag nästan hade förväntat mig :)Ah, här kommer en till, Enter Sandman från 2006.

3 kommentarer:

 1. Kan bara instämma. Konserten var kanon, vädret mindre kul. Hatar folk som fäller upp jätteparaplyer mitt i allt, för några smådroppar. Flyttade runt för att se något mer än dem.
  Rock on!

  SvaraRadera
 2. Har tyvärr aldrig haft nöjet att se Apocalyptica live, men kan tänka mig att det är en höjdare...

  Mitt mest framträdande intryck av dem är annars när de var "pausunderhållning" när ESC gick i Finland efter Lordi's seger.

  De tokstal showen från samtliga andra, med ett förkrossande starkt uppträdande. Right on! :-)

  PS. Fet Evangelion-recension uppe hos mig nu!

  SvaraRadera
 3. skickliga grabbar.. Kolla in www.dagenshårdrock.se för fler goa hårdrocksdängor

  SvaraRadera