lördag 6 november 2010

"Black Metal" av Rick Spears och Chuck BB


Detta har jag tidigare missat! Jag gjorde en liten sökninga på "black metal" i bibliotekens kataloger för att se vad som skrivits på senare år, och titta vad jag fann i Malmö Stadsbibliotek. Detta har helt gått mig förbi tidigare, trots att första boken i serien kom redan 2007. Och det här är vekligen fantastiskt. En mangaliknande serie om black metal, med stor kärlek, humor och självironi gentemot både genren och den egna produkten. Rick Spears heter författaren och Chuck BB är tecknaren.

Jag ska inte ens försöka mig på att recensera denna magnifika lilla utgåva utan hänvisar er vidare till Picture Poetry för en njutbar analys som gör läsningen av serien ännu roligare. Leigh Walton noterar en mängd detaljer som gick mig förbi vid första läsningen, t ex hur rutorna formar ett upp-och-nedvänt kors i denna bildsekvens där de båda huvudkaraktärer förkastar påskfirandet.


Rick Spears och Chuck BB har kommit med en andra del i serien förra året och jag hoppas fler är på gång, utan att de för den skull tummar på vare sig det lödiga språket eller de fantastiska bilderna. Jag illustrerar med en av mina absoluta black metal-favoritlåtar (ja, den har varit med förut, jag tillåter mig det :), TREMORs Lipsynced whith Satan från EP:n med samma namn.

2 kommentarer:

  1. Thanks, Kim! Glad you enjoyed my comments.

    I don't think Spears and BB have finished the second book yet, but Chuck did the illustrations for a great edition of HP Lovecraft's NYARLATHOTEP (isbn 9781934506653), so try to find that.

    SvaraRadera
  2. Ah, now I see the second vol. is not available yet. http://www.amazon.com/Black-Metal-2-v/dp/1932664998

    Okey, I'll try to find that Lovecraftbook. Thanks for that :)

    SvaraRadera