onsdag 6 januari 2010

Bästa album 2009

Listraseriet fortsätter och här är de, enligt mitt förmenande, tio bästa musikalbumen förra året.
10.
"Pyroclastic Storms" - IGNEOUS HUMAN

”Det här gör mig glad!”, skrev jag bland annat i recensionen när albumet kom i oktober, och utsåg "Pyroclastic Storms" till årets svenska metal-debut. Jag tvekar inte heller att även ge IGNEOUS HUMAN en plats på årets topp 10-lista. Göteborgsk kvalitetsmetal med eget sound.
9.
”Re Voltere” - DIA PSALMA

Efter återföreningen kom ”Djupa Skogen” 2007, första plattan på tio år från mollpunkarna i DIA PSALMA. Bra, men kanske lite hastigt ihopkommen för att svara mot trycket att åter ge ut nytt. I år kom sedan den fullmogna ”Re Voltere”: mer hårdrock, mer variation, utvecklat sound och öht väldigt bra. Stormarnas Rådslag och För Martyrernas Skull är ett par av favoritspåren.8.
”A-Lex” - SEPULTURA

Beundrat av många men bespottat av nästan ännu fler, blev SEPULTURAs konceptalbum ”A-Lex”, med boken ”A Clockwork Orange” som inspiration och tema. Visst, det är inte SEPULTURA såsom det var tidigare, med bröderna Cavalera, men det är i sig helt enkelt fruktansvärt bra!7.
”All Shall Fall” - IMMORTAL

Jämn och hög nivå på IMMORTALs välproducerade åttonde album. ”All Shall Fall” är norsk black metal av traditionellt snitt, inget revolutionerande, men ack så bra.

6.
"Lebenslinie" - AKREA

För mig tidigare okända tyska AKREA överraskade med en något black metal-anstruken melodisk death metal-platta. "Lebenslinie" bjuder på genomgående mycket hög kvalitet, och melodier som håller för återlyssning om och om igen.

5.
”A Taste of Extreme Divinity” - HYPOCRISY

Taktfast headbanging-främjande metal med melodier och refränger som sätter sig snabbt och varar länge. Tungt svängig dödsmetall.


4.
”Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt” - GORGOROTH

Plattan motstår analys och teoretiserande och ger den sortens musikupplevelse som blir direkt och väldigt fysisk utan att ta omvägen över hjärnan.

3.
”Kärlek är för dom” - THÅSTRÖM

Hårdrock? Knappast, men en enastående platta av en artist som vägrar fastna i något format. Vackert, ömsom storslaget ömsom djupt personligt. Njut, bara njut.


2.
”Veil of Ignorance” - RAISED FIST

En oslagbar kombination av slagfärdighet, värme och proffsigt musicerande. Med RAISED FISTs ”Veil Of Ignorance” bli både hjärna och hjärta aktiverade. Favoritspåret är Slipping Into Coma.


1.
”Evangelion” - BEHEMOTH

BEHEMOTH gör allt så fullkomligt rätt på denna platta. Nergal själv har sagt att det blir väldigt svårt för bandet att överträffa detta album. Men för oss lyssnare är det bara att glädjas och förundras över detta mästerliga stycke.Fler årslistor, tillsammans med denna, hittar du på Werock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar