lördag 5 juni 2010

3-årlistan - DARK TRANQUILLITY

DARK TRANQUILLITY - "Fiction"/"We Are the Woid"


"...inte en enda svag låt på hela den plattan" skrev jag om "Fiction" när jag placerade den på topp fem-listan för 2007. Och det gäller fortfarande. Sällan jag hört en så jämn och välkomponerad platta över huvud taget. Den blev verkligen den sommarens soundtrack.

Det var också "Fiction" som på allvar fick mig att leta mig bakåt i DARK TRANQUILLITYs katalog och uppdaga hela deras fantastiska produktion.Årets "We Are the Woid" är också ett mycket bra album men i ärlighetens namn har den spelats mindre än föregångaren det senaste månaderna.

Mikael Stanne är en fantastisk sångare och lyriker, men ändå är det en annan bandmedlem som än mer har mitt hjärta. Niklas Sundin skapar guld med det han rör vid. På "Fiction" står han för både text och musik till det tyngsta och vackraste spåret på plattan, Inside the Particle Storm, och på "We Are the Woid" har han satt sitt signum på den likaledes undersköna Iridium. Denna typ av låtar placerar faktiskt DARK TRANQUILLITY i en klass för sig, och något utöver den annars alldeles utmärkta melodiska death metal de utövar.

De två nämnda låtarna blir förstås albumens representanter i 3-årslistan på Spotify.

Jag måste bara lägga med liveversionen av Inside the Particle Storm. Lyssna, rys och njut...2 kommentarer:

  1. ...inte helt oväntat att du skulle ha med DT, men om du var tvungen att välja bara en av dessa plattor då?

    Dessutom ska det bli mycket intressant att se hur du vågar ha med riktigt färska släpp. Skivor tenderar ju till att växa med tiden, tycker jag, speciellt de bra. Ser alltså mycket fram emot bokstaven "K", som i Keep of... :)

    SvaraRadera
  2. Ja, då måste det uppenbart bli "Fiction". Jag säger inte att den plattan objektivt är bäst, men för mig har den betytt oerhört mycket. Vad som kan sägas om t ex tre år till återstår att se då...

    Och vad som händer om/när listan kommer till K vill jag inte yppa om här och nu :)

    SvaraRadera