tisdag 15 juni 2010

3-årlistan - KEEP OF KALESSIN

"Skivor tenderar att växa med tiden" kommenterade Chief Rebel Angel ett tidigare inlägg i den pågående 3-årslistan och det är visst och sant. Många album visar sin storhet först efter månader, och till och med år, av ökat lyssnande. Men så finns det de som slår an direkt. Som man redan vid första lyssningen vet att det kommer bli en platta som följer med en in i framtiden.

När jag efter lång väntan fick KEEP OF KALESSINs senaste album i min hand och med återhållen förväntan la den i spelaren var känslan redan efter ett fåtal takter att det här är så bra, så utmanande och så - ja, intressant. Jämfört med "Kolossus" som fick mig att börja lyssna på bandet och "Armada" som är, om inte bandets, så i alla fall nuvarande banduppsättnings första album, är "Reptilian" en KEEP OF KALESSINsk mognad och ett utblommande av bandets hela styrka och egensinne.

Nä, nu ska jag inte skriva en ny recension här utan hänvisar till mina nyligen publicerade åsikter om "Reptilian" på Werock.

Som smakprov får ni den ganska lättillgängliga Dark as Moonless Night, som blev min första favorit bland alla fantastiska spår, samt det fenomenala avslutande episka musikbygget kallat Reptilian Majesty i den uppdaterade Spotifylistan. Men jag rekommenderar verkligen varmt att du lyssnar på hela albumet från början till slut (och sedan börjar om från början igen :).

2 kommentarer:

 1. Haha!
  Jasså, du vågade ändå hålla den över någon av de gamla? Det var modigt. Kanske rätt, men jag är ju lite fegare och vill nog se tiden an lite innan jag bestämmer mig.

  Att bandet har skapat en MYCKET svårslagen svit med Armada, Kolossus och Reptilian står i alla fall helt klart, den trion står sig oerhört väl i jämförelse mot nästan vad som helst, vill jag påstå!

  SvaraRadera
 2. Vad gäller enskilda låtar vill jag inte utnämna något av spåren på någon av plattorna, men helheten är så överväldigande på "Reptilian" att den måste bli min främsta.

  Så sant så, om den sviten på tre. Men samtidigt är jag i trygg förvissning att de har än mer i sig, att bandet kommer fortsätta utvecklas :)

  SvaraRadera